Povestea eroului - varianta coaching

Și am încălecat pe-o șa și… ahhh…stai un pic, aceasta e abia partea de final… până să ajung aici…

Poveștile parcă sunt magie curată uneori. Înveți atât de multe din aventurile eroului… și când te gândești că unele din ele sunt culese din vorbele și povețele simple ale oamenilor de la țară.

Prin coaching am întâlnit de multe ori povestea eroului propriu. Mi-a plăcut. Și am lucrat cu poveștile de câte ori a fost necesar și vădit util, chiar și în teambuilding-uri. Atfel că, în baza multor experiențe și feedback-uri de la locul faptei, am ajuns la concluzia că avem nevoie de povești și după ce schimbăm prefixul de câteva ori.

Cum pentru mine „a fost o dată ca niciodată” este un moment în plină desfășurare, mi-am dat seama ce noroc am să pot lucra realmente la un conținut de calitate pentru o poveste care să merite să fie culeasă și spusă de nenumărate ori. Așa cum mi-ar plăcea să aud o poveste inspirată din faptele și rezultatele mele.

Îți aduci aminte fragmente din comentariile realizate cu fiecare studiu al „Amintirilor din copilărie” ale lui Ion Creangă? Eu îmi aduc aminte că mereu se aducea vorba de scrisul autentic al acetuia, fără înflorituri, ci povestit cu toată ființa. Până la urmă sunt trăirile avute de autor în copilărie, pentru care nu a trebuit să inventeze balauri sau alte creaturi magice.

Una din poveștile sale începe astfel: „A fost odată, când a fost, că dacă n-ar fi fost, nu s-ar povesti.
Noi nu suntem de pe când poveștile, ci suntem mai dincoace cu vro două-trei zile…” Eu tind să cred că cele două-trei zile sunt sursa altor povești mai recente… așa se formează continuitatea și sunt însemnate momentele.

De acum, când o să mai lucrez la povestea mea o să mă concentrez mai puțin pe tehnicile de stil (cum să îmi îndeplinesc un vis, cum trece timpul, ce training mai am de urmat) și mai mult pe întâmplări (concret unde, când, trăiri).

Photo Credit: Story Book Ryan Graybill si „We can be heroes” Jessica Podraza

PS. We can be heroes just for one day….and the next day…and the day after…and so on 🙂