Povestea mea by Elena Capruciu.

_MG_3798

Calatoria mea pana acum…

de Elena Căpruciu,

Life & Business Coach, Dreams come TRUE.ro, Romania

 

A fost odata, intr-un Bucuresti de alta data, ca de n-ar fi nu s-ar povesti… pe vremea cand transformarile guvernau lumea si visele erau greu de realizat, o fetita, Lily – dupa cum mi se spunea.

Aveam in jur de 7-8 anisori si imi amintesc de parca se intampla mai ieri-alalteieri. Inainte de a merge la scoala, in fiecare dimineata ma opream la biserica din drum, cu o singura rugaminte in minte: „Doamne, te rog da-mi putere sa-i ajut pe oameni sa gandeasca, sa simta si sa se comporte cu suflet bun… si mai da-mi putere sa aduc pacea si fericirea in vietile lor.

Anii treceau, iar cand parintii ma intrebau ce vreau sa fiu cand voi fi mare, obisnuiam sa le spun ca mi-ar placea sa fiu doctor, sa-i vindec pe oameni si sa-i eliberez de suferintele lor. In cele din urma, nu am urmat Medicina pentru ca mi-am dat seama la timp, ca acesta era visul mamei mele, nu si al meu.

Asadar, atu24032011612-1nci cand am terminat liceul m-am inscris la Universitatea de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii, si cam in aceeasi perioada mi-am inceput primul job. Aveam 18 ani si lucram deja ca jurnalist la una din primele 5 televiziuni, din tara, de la vremea aceea.

In cei 2 ani petrecuti acolo, mi-am insusit multe lectii despre cum sa lucrezi intr-o echipa, printre altele. Toate acele deadline-uri stabilite din scurt, adrenalina din redactie unde am fost reporter si redactor, presiunea dinaintea transmisiunilor live sau a intregistrarilor de voce, redactarea stirilor si editarea si montarea reportajelor si a interviurilor de la evenimentele pe care voiam sa le prezint lumii intregi, absolut totul imi indica cum se lucreaza intr-o echipa, in fel si chip.

Cel mai important este faptul ca am descoperit practic cum oamenii au nevoie sa isi imbunatateasca multele comportamente, actiuni, reactii la feedback-uri, planificari si strategii pentru a lucra eficient intr-o echipa, realizand lucruri in timp util asemeni unui foc ce trebuie pastrat viu, cu orice pret si orice risc.

Apoi, urmatorii 7 ani i-am petrecut lucrand in 2 banci de top, respirand zi de zi strategii si intalniri de resurse umane, initiind procese si proceduri, aplicand metodologii in domeniile de recrutare si dezvoltare, indrumand echipe si proiecte cros-culturale la nivel international, deruland programe de recrutare si evaluare atat in vremuri de extindere si maxima dezvoltare, cat si in perioade de tranzitie, de fuziune si de achizitie.

A fost o perioada incredibila si dinamica in dezvoltarea mea profesionala si in evolutia mea ca om, cu lectii valoroase si perioade ample de schimbare. Prin contextul mediului de afaceri si al oamenilor din jur, am avut parte de variatiuni constante pe aceeasi tema: in ceea ce priveste managementul schimbarii, cat si experiente culturale care mai de care mai colorate: din Turcia, Austria, Italia, Cehia, India si Romania si strategii de business si decizii luate de oameni din diverse tari, cu abordari si perceptii diferite.

In acele momente, m-am bucurat de sansa de a invata si de a ma afla in prezenta profesionistilor, din domenii diversificate: de la banci si finante, pana la IT si domeniul juridic sau administrativ. In acelasi timp, am intalnit foarte multe oportunitati de a inova, de a testa si valida potentialul oamenilor si al proceselor in fiecare nivel de desfasurare a proceselor si actiunilor respective.

1Ma simteam ca Alice in Tara Minunilor, caci puteam experimenta si evalua practic toate aceste principii privind instrumentele din HR, de evaluare si asesare a oamenilor, cat si observarea dezvoltarii lor ulterioare si mecanismele prin care le era stimulata si mentinuta motivatia de face sau nu performante in serviciile respective.

Pe atunci nu stiam foarte multe despre instrumentele din coaching. Cu toate acestea, acum imi dau seama cat de mult am practicat, la nivel empiric, urmandu-mi in mod natural leadership-ul si intuitia si, astfel sustinand oamenii sa creasca si sa isi dezvolte potentialul.

In 2007, dupa ce am absolvit cea de-a doua Universitate, in domeniul Finante Banci, si dupa ce am traversat un proces amplu de fuziune si achizitie intre 4 banci, am ajuns la concluzia ca a sosit vremea sa imi intind aripile si sa zbor spre noi provocari. Astfel am devenit antreprenor, lider al unei companii de consultanta si resurse umane si am inteles cat de diferite sunt perspectivele si paradigmele dintre domeniile corporatist si cel antreprenorial.

La putin timp dupa aceasta schimbare majora in viata mea, am facut cunostinta cu conceptul de coaching. Pentru mine a facut sens imediat si mi-a captat atentia – era o tehnica pozitiva, cu o gandire orientata catre viitor si am inteles imediat care sunt beneficiile pe care le ofera. Mi se spunea ca livreaza rezultate reale si eram intrigata sa aflu mai multe.

Primele experiente in coaching au implicat formarea prin coaching in trio: Coach – Beneficiar – Observator; cu o parte din recent-cunoscutii oameni din acest domeniu. Aceste sesiuni mi-au aratat cu adevarat care sunt posibilitatile acestei tehnici.

Atitudinea mea fata de propria munca s-a schimbat. Am renuntat la a ma simti in contra timp si lucrurile au mers mult mai usor. Mi-am dezvoltat un model de gandire bazat pe coaching si l-am folosit in diverse situatii, cu mult succes. In aceasta perioada mi-am format credinta ca pot ajuta oamenii sa se ajute intr-adevar, mai mult ca oricand.

Calatoria mea personala, tinde sa indice modul propice de promovare constanta a schimbarii in viata sau la locul de munca. Ea mi-a demonstrat ca acele comportamente de alimentatie si de viata mai sanatoase, sportul si continua auto-descoperire si dezvoltare imi ofereau energia, puterea, vointa, curajul si claritatea de care aveam nevoie pentru a trece de provocarile nou-aparute si a-mi descoperi si urma menirea.

elena -scoala altfel projectIn momentul in care am recunoscut influenta pozitiva din jurul meu, am descoperit ca imi era mai usor sa discut si sa imi accept mai usor trecutul. Curand am reusit sa-mi imbunatatesc energia si atitudinea pozitiva, am invatat sa am grija de emotiile si sentimentele avute, sa accesez acel combustibil pozitiv care ma ajuta sa merg mai departe.

In egala masura, exercitiile si instrumentele din Coaching m-au ajutat sa-mi urmez, rand pe rand fiecare vis in parte. Identificam oportunitati la tot pasul, doar daca eram dispusa sa le accept. Dupa o perioada de testare a metodologiei am decis ca sunt mult mai multe lucruri pe care vreau sa le realizez.

La putin timp dupa asta, am decis sa fac pasul si sa devin coach profesional acreditat si recunoscut dupa cele mai inalte standarde de specialitate din domeniu. Acum, 4 ani mai tarziu, pot spune ca am luat cea mai buna decizie prin studiul si practica coaching-ului luandu-mi toate acreditarile la Scoala de Coaching Noble Manhattan, UK.

Am primit nota maxima atunci cand am avut examenul final pentru diploma de Practitioner Life & Executive Coach.

Sunt bucuroasa sa spun ca astazi sunt mentor si trainer al scolii minunate pe care am absolvit-o si ca acum fac parte din echipa de evaluatori la examenele finale, oferind sesiuni de training si mentorat studentilor de coaching din toata lumea.

Si multumesc lui Gerard O’Donovan, Dawn Campbell, Vali Cojocaru si intregii echipe din intreaga lume, pentru minunile pe care le realizeaza in vietile atator oameni.

Sunt foarte constienta, de asemenea, de efortul constant necesar pentru a dezvolta o afacere, in aceste perioade de schimbari economice globale si transnationale, pentru a ajunge la succesul mult-dorit.

Elena Rezidential TM primavaraDin momentul acreditarilor obtinute, am stabilit nise de coaching bine delimitate.

Fiecare urmareste piete specifice din diverse sectoare. Nisa programului de „Dreams come TRUE – Executive & Business Coaching” si cea de „Team Coaching” sunt orientate atat catre antreprenori, cat si catre cei care lucreaza in multinationale. Ceea ce au in comun si unii si altii este ca doresc sa isi dezvolte si mai mult respectivele afaceri.

Gratie dobandirii unei experiente corporate extinse in resurse umane, abilitatilor de comunicare, prezentare si strategie de business dezvoltate, si a unei intelegeri native a subtilitatilor naturii umane, reusesc alaturi de colegii mei, sa realizam programe de training, coaching si team – building care aduc multa valoare, fara nici o falsa modestie, si inca… pe toate planurile.

Acestea contribuie in mod clar si masurabil la transformarile organizationale dorite, la schimbarea mentalitatilor si credintelor care limiteaza, sustin imbunatatirea strategiilor de business, cresterea concreta a Profitului, creativitatea, inovatia si dezvoltarea strategiilor vizionare la nivel de top management, adaptate unei piete business atat de capricioasa cum este cea de acum.

Cealalta nisa despre care va povesteam se refera la domeniul educational. Din 2010, colaborez cu cei care schimba lumea din CROS - Centrul de resurse pentru organizatii studentesti si care au infiintat prima universitatealternativa.ro.

In 2011, am acceptat invitatia colegei mele de breasla, Simona David, de la Asociatia ROI de a ma alatura in perioada 2012-2024 unui proiect pilot „Educatie prin Coaching” numit ZBURD.ro.

Mi-am asumat rolul de a fi responsabila echipei de coachi intr-unul din liceele din Bucuresti (o echipa din cele 5 incluse in diverse orase din tara). In prezent, sunt trainer si facilitator al metodologiei ARL pentru toti noii coach-i care se alatura acestui program.

Ma bucur ca am avut ca mentor in aceste proiecte, un profesionist in acest domeniu, precum Ernie Turner, SUA si un Team Coach pe masura: Oana Stoianovici-Cioponea. Si ca ne-am adunat umar-langa-umar, oameni dragi dintre profesionistii coaching-ului din Romania, cu care impartasesc valori, viziuni si multe minuni realizate impreuna.

555261_343404195778574_1433380018_nCalatoria mea pana in prezent, ca si Coach vine la pachet cu o serie de experiente fantastice. Am cunoscut oameni incredibili si adevarate modele de inspiratie. Am antrenat si am fost antrenata de oameni talentati, adevarati magicieni ai domeniilor de activitate in care lucreaza.

Au venit, langa mine, sa sustina, sa promoveze si sa dezvolte Programele Dreams come TRUE-Coaching, Ingerii Dreams come True, asa cum bine-se-definesc: Bogdan Taşcău, Ina Cristina Stanciu, Miruna Leonte, Alexandra Dragomir, Cristina Dina, Nicolae Darie, Teo Ciontu, Dragos Miu, Raluca Vasile, Magda Negru si multi altii.

Secretul e sa fii uman!!!

Misiunea mea de a sustine oamenii sa isi implineasca visurile in cariere sau in vietile personale este motorul care da energie intregului efort depus. Am pornit intrebandu-ma cum sa scap de tot felul de temeri, si am descoperit in aceasta calatorie ca… este inevitabil: teama de schimbare sta in natura umana, insa ceea ce nu se schimba, moare.

A fi viu inseamna a te transforma continuu. Acum intrebarile mele sunt urmatoarele:

Cum se face ca unii oameni fac schimbari si se straduiesc cat pot, in vreme ce altii se retrag intr-o asa-zisa delasare sau defensiva in propria lor viata?” si „Ce anume putem face pentru a-i „trezi” pe acesti oameni, pentru ca si ei sa se bucure mai mult de viata, in aceste vremuri de schimbare fara precedent?

Nu am un raspuns pentru prima intrebare… pentru mine, raspunsul la a doua intrebare este clar: sa fiu treaza si prezenta in continuare, iar ei, sa isi aminteasca ca tot ceea ce au de facut e sa „ceara” si li „se va da”…

Cu prietenie,

Elena

Back to Top