Mai cu seama “cantecele mele”’

Trebuie sa iti marturisesc ca de fiecare data cand deschid o pagina pentru un articol nou stau si ma gandesc la cele mai calitative mesaje pe care ti le pot oferi. Printr-o intamplare deloc intamplatoare am ajuns sa ascult un interviu cum rar mai intalnesti astazi, cu un artist desavarsit a carui voce poate fi ascultata si prin puterea exemplului.

Este vorba de Maria Tanase si un interviu acordat la radio in care vorbeste despre munca sa. Stiu, nu impartasesti acelasi domeniu de activitate, nici eu nu fac asta… insa afla ca mie mi-a dat cateva idei privind meseria pe care am ales-o. Sau poate ea m-a ales pe mine… cine poate spune 🙂

‘In peregrinarile mele prin tara caut si ascult cu atentie si rabdare cantecele taranilor. Incerc apoi sa patrund bine muzica, ritmul si sensul cuvintelor…. mai cu seama sensul cuvintelor! Aflu obiceiurile de prin partea locului si apoi, procesul este foarte complicat. Se bazeaza pe o observatie, pe concentrare, pe o munca migaloasa si perseverenta.”

Nu le interpretez imediat…cantecele mele… cantecele culese. Le las mai intai sa-mi rasune in inima si, mult mai tarziu,…luni sau poate ani mai tarziu le transmit oamenilor. Ani sau luni mai tarziu le fac sa circule mai departe!”

Ascultand acestea am stat si m-am gandit la ce doine si alte cantece extraordinare din repertoriul Mariei Tanase sunt ascultate de nenumarate ori… si m-am gandit la Maria Tanase ca omul care si-a construit cariera la care, poate ca, visa. Cu ce ne diferentiem noi, cei care nu urcam pe scena? In viata noastra este inclusa cu desavarsire ideea de cariera… iar visul in baza careia ar trebui construita nu trebuie dat deoparte.

Hai… spune sincer cat de mult faci din visul vietii tale sa fie si cariera ta?

Si am continuat sa ascult. Si am auzit acestea: ‘Trebuie sa-ti marturisesc ca nu cant niciodata vreun cantec pe care sa nu-l iubesc!”

M-am gandit la ce am ales eu sa fac, am cautat iubirea fata de “cantecele” mele… si am regasit-o in multele vise deja indeplinite. Si ma bucura tare acest lucru… si cred cu toata convingerea ca aceeasi poveste de iubire ar trebui sa o traiesti si tu, prin prisma “cantecelor tale”.. la locul de munca…chiar in locul unde se petrec multe din secundele pretioase ale vietii tale frumoase!

Ahhh… merita ascultat interviul. Modul cum vocea imbraca fiecare cuvant in parte este de-a dreptul magic!