6 Palarii Ganditoare

In teatru recunosti tipologii de personaje in functie de costumatia pe care o au actorii. Acestia se pregatesc ore in sir pentru a intra in pielea personajelor, pentru a te face sa crezi povestea lor, ca mai apoi sa se lase cortina si sa revii la realitate.

Zilnic jucam foarte multe roluri.. si nu putem spune ca avem sansa de a le repeta in avans. Ba mai mult, deseori ajungem sa improvizam pe masura ce inaintam intr-o conversatie sau situatie in care ne regasim.

Aceste roluri in conturarea carora ne consumam energia – vezi bine, de mama / tata, fiica / fiu / frate / sora, prieten / prietena, iubit / iubita, coleg de birou / sef / responsabil de departament etc – ne pot distrage atentia de la ce este cu adevarat important. Astfel, in lipsa unui antrenament dedicat pierdem fraiele mintii destul de usor.

„6 Palarii Ganditoare” este un exercitiu de roluri ideal atat pentru functionarea armonioasa a unei echipe, cat si pentru organizarea individuala. Personal te ajuta sa te ancorezi la firul gandirii generatoare de rezultate, iar la nivel de grup contribue la eliminarea certurilor si neintelegerilor. Inainte de a folosi palariile e important sa intelegi ce reprezinta fiecare culoare, dupa cum sunt descrise mai jos.

images

Palaria Alba invoca informatia pe care o cunosti sau de care ai nevoie. „Faptele si numai faptele” iti trec prin minte cand o porti.

adventure_hat_yellow

Palaria Galbena este simbolul luminii si al optimismului. De fiecare data cand o porti explorezi gandurile pozitive si validezi oportunitatile valoroase si benefice.

index

Palaria Neagra reprezinta judecata – sau cu alte cuvinte argumentele contra reusitei. Fara a o lasa sa domine, aceasta palarie te ajuta sa identifici dificultatile si pericolele ce te asteapta… si sa iti dai seama unde lucrurile ar putea sa mearga prost. Este chiar posibil sa fie una din cele mai folositoare palarii, daca o folosesti cu masura!

images

Palaria Rosie simbolizeaza sentimentele, banuielile si intuitia. Asadar, atunci cand apelezi la aceasta palarie iti dai voie sa iti exprimi emotiile si sentimentele, sa impartasesti liber temeri, aprecieri, ce nu iti place, ce adori si ce te nemultumeste.

hat_green

Palaria Verde este domeniul creativitatii, al posibilitatilor, al alternativelor si noilor idei. Este o adevarata ocazie pentru a exprima si explora noi concepte si puncte de vedere.

images

Palaria Albastra este folosita pentru a derula corect procesul de gandire. Practic este puntea de comanda care se asigura ca sunt respectate cerintele principiilor filozofiei celor 6 Palarii Ganditoare.

Partea interesanta abia acum vine!! Pentru ca procesul sa fie functional cauta 6 palarii in culorile date, si asociaza-le cu simbolurile descrise mai sus. Poarta-le corespunzator si vei observa rezultatele.

Ai mare grija!! In momentul in care te angajezi sa joci conform regulilor celor 6 Palarii Ganditoare iti asumi sa devii constient de rolurile tale. Chiar esti responsabil de mesajul pe care il oferi publicului, si singura ta certitudine ca l-ai transmis corect este partea de final cand la ridicarea cortinei vezi cum publicul te aplauda din picioare.