Tu ai auzit de Francisc Rainer?

Despre felul cum trăim, despre locul în care ne petrecem timpul, despre modul cum ne consolidăm prieteniile…. există nenumărate informații disponibile cu doar o simplă căutare. Ei bine, acest articol este despre cu totul altceva.

Ești de acord cu mine că, din când în când se merită să mai ieși din casă, îndreptându-ți pașii către un muzeu, un concert de muzică clasică sau orice alt tip de eveniment social care îți face cu ochiul. Așa am ajuns să vizitez un muzeu în București, despre care nu știam absolut nimic și care în numai câteva minute mi-a permis să descopăr un om.

Casa Filipescu-Cesianu din București a fost o supriză plăcută, unde am aflat de Francisc Iosif Rainer – figură de seamă pe scena interbelică a secolului trecut. Omul acesta a fost mânat de o curiozitate de-a dreptul fascinantă și, spre deosebire de mulți alții care renunță încă după primii pași, el a adus claritate și conținut prin munca sa.

prof_dr_fr_i_rainer

Sursa Imagine

Cred că e fain să-i citești jurnalele, dacă îți pică vreunul prin mână. De nu îți permite timpul, dă-mi voie să-ți recomand o primă interacțiune aici și, așa cum recomanda și Rainer, te rog, caută:

să nu citeşti ca şi cum te-ai plimba într-un automobil cu viteză mare, ca un american care vrea să vadă Roma, ci ca şi cum te-ai plimba într-o trăsură, să aduni priveliştile pe îndelete

Revenind la vizita mea, muzeul avea la momentul respectiv tematica vârstei, cu accente pe evoluția societății românești și bagajul pe care-l strângem generație după generație. M-a pus pe gânduri faptul că procesul nostru de îmbătrânire este puternic influențat și de locul unde trăim, astfel că un oraș dezolant își va lăsa o amprentă vizibilă pe chipul nostru.

Așa am hotărât să mă concentrez să caut accente de frumusețe oriunde aș trăi. Indiferent că e acasă sau la birou, la coadă la cumpărături sau deplasându-mă dintr-un loc în altul, vreau să explorez și să mă bucur de ce găsesc. Și dacă sunt zone care par triste, pot oricând să depun un efort și să contribui cu ceva, oricât de mic …ar fi semnificativ. Îmbunătățirile la nivel de comunitate sunt până la urmă eforturi individuale interconectate de la sine.

Poate acesta este unul din motivele pentru care mi-ar fi plăcut să-l cunosc pe Rainer, dincolo de îndrumările și notele sale scrise. Nu știu prin ce împrejurări a reușit să-și cultive interesele în maniera sa proprie și cum a reușit să își înfrunte temerile, dar știu că pot să aleg să-i urmez exemplul.

**Sursa Imagine Header: Casa Filipescu-Cesianu, vedere din gradina