Povesti cu talc

Se spune ca la un moment dat, in asta lume, traia un rege pasionat de pasari. Acesta detinea o colectie surprinzatoare de specii de pasari de care avea grija cu multa sarguinta.

Intr-o zi, un negustor i-a oferit drept cadou doi soimi, care nu erau de prin acel colt de lume. Regele recunoscator se asigura ca poate crea conditiile optime de trai pentru pasari. Lucru zis si facut, caci treptat soimii reusira sa se adapteze climei respectivei tari.

e5687fde47967fec39db10028a967fecIntr-o buna zi regele vru sa vada soimii zburand, auzind ca acestia pot ajunge foarte sus cu o viteza foarte mare. Unul din ei se adapta conditiilor locului si zbura intocmai, ingrijitorul primind o recompensa pentru acest fapt. Dar celalalt soim refuza sa plece de pe ramura sa inca din prima zi.

Nestiind ce sa-i faca, regele aduse un batran specialist in soimi pe care-l ruga sa-l determine si pe cel de-al doilea soim sa zboare. La vizita de a doua zi, regele avu o supriza placuta, batranul reusind sa-si atinga scopul.

La intrebarea Cum ai reusit sa-l determini sa zboare? batranul spuse ca doar a taiat ramura pe care soimul statea.

Multi dintre noi suntem in aceeasi postura. Avem aripi sa zburam, stim cum si incotro sa zburam, totusi nu actionam in acest sens. A sta confortabil analizand la nesfarsit acelasi inceput este departe de a fi cheia realizarilor. Armonia, splendoarea, frumusetea, labirintul, sincronul si uimitorul … cat de mult stai si le planifici in viata ta?

Crezi ca atunci, la inceputul lumii, se realizau atatea studii si era nevoie de atatea confirmari cum cauti tu? In vremuri ancestrale de care stele isi aduc aminte de parca ar fi fost ieri, nu se creau schite ale galaxiilor, planuri detaliate ale planetelor, rapoarte de analiza de piata a consumului pinguinilor sau culorilor fluturilor.

Deosebirea lectiei din natura e ca ea nu se opune lucrurilor firesti date de schimbare. Ci se expune actionand, spre a se adapta daca este cazul si a uimi de fiecare data. Cu o atitudine pozitiva, plina de energie, optimism si incredere in rezultatul dorit e cam foarte dificil sa dai gres. Conditia e sa actionezi intocmai, ca-n povestile cu talc ­čÖé