Imaginea de la fereastra lui Johari

Da-mi voie sa iti reamintesc de lucrurile stiute doar de tine. Nici macar eu, cea care scrie acest articol, nu am habar care ar fi acelea. Tot ce stiu este ca este util sa primim cate o notificare de acest gen din cand in cand.

Intr-un fel aplici fereastra lui Johari la propria minte. Grea misiune… poate cea mai complexa, caci sunt de sortat multe incrucisari de cuvinte. Cu toate acestea, lucrurile stiute doar de mine, releva ceea ce pretuiesc (in cazul meu), ceea ce ma surprinde, ceea ce gandesc si sunt in esenta.

JoHari este rezultatul cercetarilor realizate de Joseph Luft si Harry Ingham in 1950. Desenata ca o fereastra (fara draperii), neaparat impartita in patru, aceasta fereastra surprinde un coltisor de lume aparte.

Soarele si cerul (sau partea superioara a ferestrei) sunt Arena si Punctul Orb. In vreme ce la limita pervazului sunt elementele de fatada, si ghiveciul cu flori care acopera ceea ce nimeni nu stie, nici macar propria persoana.

johariImagine preluata de pe Pinterest

Sa deschid aceasta fereastra in fiecare dimineata, ca sa imi aerisesc mintea mie imi prieste. Pana la urma lucrurile stiute doar de mine sunt izvorul dorintelor mele.

  • Sunt multe raspunsuri (cu tot cu argumente) la celebra „Ce vreau sa ma fac cand voi fi mare?”
  • Sunt motivatia mea de a urma un anumit obiectiv.
  • Sunt curajul primilor 5 pasi in afara zonei de confort.

La pasul 6 deja te-ai familiarizat cu stilul de mers…. te relaxezi un pic. In functie de cat de activ iti propui sa ai ritmul, undeva pe la pasul 10, se revine la curajul primilor pasi. In afara zonei de confort de cat mai multe ori posibil.

  • Sunt acel „je ne sais quoi” care-i inspira pe ceilalti, incepand cu propria persoana, bineinteles.
  • Sunt sursa mea nesecata de ganduri indraznete, asupra carora doar daca meditez ma umplu de entuziasm. Iar cele pe care deja le-am materializat, sunt dovada mea ca merita sa le urmez, indiferent de ce cred si spun ceilalti.

Eu consider ca e un exercitiu bun de auto-cunoastere. Ca orice lucru care ne sustine pe parcursul zilei si ne face sa gandim clar si simplu.

**
Photo credit:
Ghiveci la fereastra de Olu Eletu pe Unsplash