Despre Cauza si Efect

Fiecare decizie pe care o luam se transforma mereu intr-un pas care ne aduce mai aproape sau ne indeparteaza de obiectivul nostru. Un principiu foarte util in a da claritate situatiilor complexe este reprezentat de Principiul Pareto, care se bazeaza pe ideea de cauza si efect.

Regula Pareto a raportului 80/20 % este folosita cu succes in procese de business si administrarea afacerilor, si aduce rezultate notabile in sistemul de management al calitatii: unde sunt aplicate instrumente precum Six Sigma, planificare, strategii de luare a deciziilor si managementul performantelor.

Gandirea din spatele principiului este expusa in felul urmator: in orice set de lucruri/situatii doar 20 de procente sunt bazate pe actiuni vitale, restul fiind considerate banale.

Se pare ca Pareto a observat ca 20 % din numarul oamenilor din tara sa, detineau 80% din avutie, iar Juran a observat ca 20 % din numarul defectelor unui produs, provocau 80% din totalul de probleme cu produsul respectiv.

Astazi, managerii de proiect, coordonatorii de echipe sau directorii de divizii, pot observa ca 20% din rezultatele muncii lor, necesita 80% din totalul de timp si resurse alocate.

Regula este simpla, este bine sa fii sincer in momentul in care pui in balanta elementele vitale. Spre exemplu:

 

Fenomenul nu este la fel de precis pentru fiecare caz in parte, conceptul in sine este cel relevant.

In coaching, raportul 80/20 % se regaseste in acel proces de analiza a procesului si identificare a elementelor vitale, pentru o mai buna gestiune a activitatilor derulate, o claritate mai mare in directiei drumului catre atingerea unui obiectiv si pentru a avea control in implinirea telurilor respective.