Cu mintea la contributie

Ma gandeam zilele trecute cat de complicata poate parea lumea justitiei. Cum spunea si Caragiale prin vocea lui Catavencu, in celebra „Scrisoare pierduta”:

Catavencu (foarte ametit, impleticindu-se-n limba, dar tot ingrasandu-si silabele): Fratilor! (toti se-ntorc si-l asculta.) Dupa lupte seculare, care au durat aproape treizeci de ani, iata visul nostru realizat! Ce eram acuma catva timp inainte de Crimeea? Am luptat si am progresat: ieri obscuritate, azi lumina! Ieri bigotismul, azi liber-pansismul! Ieri intristarea, azi veselia!… Iata avantajele progresului! Iata binefacerile unui sistem constitutional!

Ce e just in patima progresului cand unele rezultate apar din mila sortii si nicidecum din strategia vietii?

Stiai ca randamentul scazut al unei persoane se datoreaza in principal unor auto-sabotori pe care el sau ea ii cultiva? E vorba practic de acel moment cand, rational vorbind, nu percepi motivele pentru care faci totul pe deandoaselea.

Am inteles, mergi la birou pentru ca luna de luna iti bat la usa ratele si facturile si inevitabil iti face cu ochiul si frigiderul. Poate ai avut suficient de mult curaj sa urmezi firul unor decizii care te-au adus la jobul mult visat.

Si totusi, uneori ai impresia ca lumea e impotriva ta: esti de neinteles, foarte putin sustinut, sau dimpotriva, starnesti invidia, parol admiratia celor din jur.

Ce ar fi ca inainte de a cauta o mie de motive pentru a-ti conserva inertia, ai face ceva cu adevarat extravagant? Eu ma gandeam ca e mult mai distractiv sa iti pui mintea la contributie, sa faci in asa fel incat, sa te poti bucura de fiecare clipa a vietii tale.

Cand Madam Lenea vine in vizita si nu mai pleaca e cam greu sa iti pui mintea la contributie. Uite, un avocat nu se va lasa intimidat de acuzatiile false. Ba dimpotriva, va intoarce adevarul pe toate fetele pentru a-si construi pledoaria finala. Asa si tu! Lasa motivele la o parte si creste rata actiunilor.

Imbratisam progresul? Pai in cazul asta, salutam in trecere scuzele si plecam la drum in tovarasia initiativei, curajului si actiunii.