Ciclul Reinnoirii

Am citit de curand articolul Executive Coaching: Sustine Innoirea Organizationala, publicat in revista International Coaching News, singura revista dedicata fenomenului numit coaching. Din titlu iti poti da lesne seama la ce face referire articolul in mare, insa eu am sa despic putin firul in 4 pentru a-i intelege mult mai bine aplicabilitatea la birou.

In primul rand haide sa vedem la ce se refera conceptul de reinnoire? Din punctul meu de vedere, un raspuns ar fi ca reprezinta strategia unei companii sau a unui angajat aplicata constant pentru a asigura supravietuirea intr-o lume competitiva manata de schimbari si idei creative.

Gandeste-te putin, avansand in viata simtim nevoia sa obtinem mai mult din toate cele cate ne dorim. Avansand intr-o functie simtim nevoia de a intreprinde mai multe sarcini, astfel evitand stadiul de plafonare si monotonie (elemente destul de grave in societatea de azi).

Avansand intr-o cariera simtim nevoia sa raspundem provocarilor competitive (sa fim realisti anumite pozitii nu sunt create pentru o singura persoana), insa pentru a pastra pozitia respectiva ai datoria de a te pregati constant. Avansand pe o piata in plina desfasurare, o organizatie (daca vrea sa beneficieze de un ciclu de viata cat mai lung) trebuie sa se adapteze publicului tinta, cererilor, schimbarilor economice si fortei competitive… cu alte cuvinte sa se innoiasca sau sa se reinventeze constant.

1229893_633928919985113_1791768611_n

Lucru acesta poate parea banal in unele cazuri, logic in altele sau alteori lipsit de relevanta (vezi, situatii de monopol, siguranta exagerata oferita pe un post, nepotisme etc). Stii doar, viitorul este o enigma oricat de multe certitudini am primi din derularea evenimentelor din viata noastra.

Pe filiera personala sa spunem ca mai avem cativa asi in maneca, proveniti din anii de educatie, relatia cu familia, prieteni apropiati etc…toate ducand catre un anumit sprijin.

Pe parte profesionala majoritatea cazurilor lucruri inca sunt posibile pornind din planul individual, cu mentiunea ca in fiecare organizatie cea mai valoroasa resursa ramane angajatul. Vorbim despre directori de programe, lideri de echipe, coechipieri, pozitii de la top si senior management pana la entry level si internshipuri: toti venind la birou pentru a indeplini o misiune comuna! Stii la care ma refer?

Si pe cat de bine sunt aceste pozitii descrise in teorie, pe atat de complicate pot aparea in practica, exemplele fiind diverse: leadership neasumat, oameni total nepregatiti pentru noi functii si responsabilitati, divergente ce reies din faptul ca suntem indivizi cu opinii proprii inainte de a fi colegi la birou. Puse toate aceste obstacole intr-un bol, ajungem sa strangem datele unei probleme adesea greu de rezolvat in lipsa unui expert: Business Coach-ul care stie ce formula sa aplice pentru a obtine un rezultat anume.

In Ciclul Reinnoirii pentru o organizatie un Business Coach este cheia care face dintr-o simpla supravietuire pe piata un adevarat proces de existenta organizationala bine definita. Cu alte cuvinte, pe langa un ciclu de viata mai lung, o organizatie poate analiza mult mai bine piata, propria activitate si pozitionarea care o intereseaza.

Prezentat si in figura de mai sus, procesul reinnoirii este un ciclu care ia mereu in calcul revizuirea si analiza elementelor cheie provenite atat din mediul intern, cat si din cel extern. Pornind de la Analiza informatiilor de baza (Insights), trecand prin ce functioneaza si ce genereaza rezultate de interes (Machinery), mereu pastrand in minte strategia si alegerile aferente (Values, Options si Narrative). Si totul se intampla in jurul unei reguli: sa existe congruenta intre categorii astfel incat sa fie posibila reinnoirea si sa fie facilitata retentia succesului.

Ai putea spune ca e un ciclu pe care il inveti si il pui singur in practica in propria companie. Iti urez mult noroc, insa iti recomand sa apelezi de fiecare data la serviciile unui Business coach pentru ca reinnoire in conceptul de mai sus inseamna evolutie cladita pe o fundatie solida, cu un grad de detasare foarte mare, o curiozitate focusata pe proces si cu rezultate garantate.