Mintea, regizor de neegalat

Din când în când mai îmi petrec timpul urmărind un film bun, acasă sau la cinema în funcție de stare 🙂 Unele chiar reușesc să mă pună pe gânduri prin complexitatea scenariului, altele prin naturalețea replicilor și tot așa. Ajung inclusiv să mă gândesc ce anume are acel om care a gândit toată acțiunea, iar mai apoi regizorul…ce capacitate fantastică de a transpune un text în imagini astfel încât să mă rețină pe scaun sau canapea până la final.

Uneori, când mai aud ce ai vrea să te faci când vei fi mare? mă amuz în sinea mea gândindu-mă cum mi-ar fi stat în straiele unui regizor. Cam câtă seriozitate și câtă nebunie aș fi consumat să-mi pun viziunile artistice la lucru?!….Ahhh, bineînțeles câștigând Oscaruri și alte premii relevante în domeniu, că doar e o proiecție a unei realități idealistice.

Nimic mai simplu:

making a short film

Sursa Imagine + alte câteva idei

Ei bine, de când tot studiez cum funcționează mintea umană aș putea spune că suntem pe rând scenariști, regizori, cameramani și actori. Toate repetitiv pe parcursul fiecărei zile. Ufff… și pe deasupra mai suntem prieteni pentru anumite persoane, colegi pentru alții, supervizori, coachi, părinți, studenți etc etc…Puțin copleșitor?

Acum, după preferințe (sau altfel spus, obiective și claritate în exprimarea dorințelor) putem trăi fie o telenovelă, fie o comedie, fie un reality show….fie ne aflăm într-o peliculă care nu își are egal în lumea terminologică a cinematografiei.

Toată lumea pregătită? Acțiune!

filmmaking

Sursa Imagine

Aaron Sorkin, un scenarist celebru spune că cea mai mare crimă pe care o poți comite în acest domeniu este să-i oferi audienței ceva ce cunoaște deja. Omul știe despre ce vorbește de vreme ce a avut seriale de succes și a câștigat mult râvnitul Oscar. Cu alte cuvinte, gândește-te cum ai reuși ca prin acțiunile tale să-i surprinzi plăcut pe cei din viața ta, începând cu tine însăți!

Actorul Kevin Spacey menționează în introducerea masterclass-ului său că arta actoriei presupune să ajungi să te pui în locul altcuiva (personajul tău) și să nu te simți jenat de cum arăți sau te comporți atunci când te vezi în oglindă jucând rolul respectiv. Tu oricum joci rolul vieții tale, dar cred cu adevărat că depinde de tine dacă îl faci să fie un rol memorabil, sau îl lași să fie unul mediocru. Vraiment!

Știi ce devine gradual mai puțin copleșitor, ba chiar face acest disconfort să dispară complet? Încrederea în ceea ce îți dorești cu adevărat. Doar tu scrii scenariul și tot tu găsești mijloacele să-l concretizezi într-un produs final. Zi de zi!

Mult curaj îți doresc!

*Sursa Imagine tematica: Scene-Take-Roll