Stilul si Principiile de management Toyota

Stilul Toyota (tr. en. Toyota Way) este o lectie de viata in afaceri completa si unica, al carui ADN include practica Imbunatatirii Continue si Respectul fata de Oameni. Si multe alte secrete, indicii si sugestii, de care te poti folosi cu incredere.

toyota way

In cartea The Toyota Way – 14 Principii de Management de la cel mai mare producator din lume (pe care iti recomand sa o parcurgi si sa o adaptezi locului unde tu iti desfasori activitatea) sunt explicate sisteme de management, modele de gandire si filozofia pe care este cladita compania Toyota, lider de top in industria auto si model organizational pentru alte companii si industrii deopotriva.

Cum altfel sa nu o parcurgi, cand compania a atras privirile in 1980 prin specificul eficientei si calitatii cu nationalitate nipona? Produsele japoneze erau mai rezistente decat cele americane si aveau un grad de reparatii redus. Modul de lucru era un vis de mult cautat: mai eficient, mai calitativ si de incredere, sporind avantajul competitiv pe piata, in ciuda aparentelor vulnerabilitati.

Nu am sa fac din acest articol o lectie despre istoria companiei Toyota, cei interesati o pot parcurge cu incredere din sursa mai sus mentionata. In schimb, va redau un citat din gandurile si crezul unuia din membrii fondatori:

Ne acceptam provocarile cu un spirit creativ si dand dovada de curajul de a ne urma propriile visuri fara a pierde focusul si energia. Ne abordam munca cu indarjire, optimism si incredere deplina in valoarea contributiei noastre.

Ne straduim sa ne decidem singuri soarta. Actionam cu incredere in fortele si abilitatile proprii. Ne asumam responsabilitatea comportamentului nostru, si in mentinerea si imbunatatirea abilitatilor care ne ajuta sa sporim gradul de valoare adaugata.

eeee… cum in fata unor vorbe atat de marete, si totusi pastrate in esenta, sincere, sa nu fii motivat sa iti dezvolti propriul crez de profesionist, in orice lucru caruia te dedici zi de zi?

“Stilul Toyota” se refera la oameni si la dezvoltarea continua a acestora. Pana la urma procesul de invatare e fara de sfarsit, iar a te cufunda in rutina si non-actiune e un semn clar de renuntare la ati mai atinge ceea ce iti doresti de la cariera ta.

Ce astepti? Timpurile in care ne miscam si cariera ta, implicit, nu te asteapta, nici nu te tin de mana. Te provoaca, sa excelezi ori de cate ori se iveste ocazia!

Voi mai reveni asupra Stilului Toyota, insa drept cadou de “ianuarie harnic” iti las mai jos cele 14 principii de management a la Toyota:

Sectiunea I: Filozofie pe termen lung

Principiu 1: Stabileste deciziile de management pe o filozofie de termen lung, chiar si daca asta te costa scopuri financiare de termen scurt.
Principiu 2: Creaza un Flux Continuu in Proces, pentru a scoate problemele la suprafata.
Principiu 3: Foloseste sistemele de extragere pentru a evita supraproductia.
Principiu 4: Egaleaza volumul de munca (Heijunka).

Sectiunea II: Procesul potrivit va genera rezultatele potrivite

Principiu 5: Dezvolta un obicei in a te opri si rezolva problema, pentru a obtine calitatea din prima.
Principiu 6: Sarcinile standardizate stau la baza Imbunatatirii Continue si a Responsabilizarii Angajatilor.
Principiu 7: Foloseste controlul vizual astfel ca problemele sa nu poata fi ascunse.
Principiu 8: Foloseste doar tehnologii de incredere, complet testate care-i ajuta pe angajati.

Sectiunea III: Adu valoare in organizatie, dezvoltand Angajatii si Partenerii

Principiu 9: Creste lideri care inteleg pe deplin munca, care traiesc filozofia si care o predau celorlalti.
Principiu 10: Dezvolta oameni exceptionali si echipe care urmaresc filozofia companiei tale.
Principiu 11: Respecta reteaua extinsa de parteneri si furnizori pe care o ai, provocandu-i si ajutandu-i sa se dezvolte.

Sectiunea IV: Continua solutionare a problemelor principale asigura invatarea organizationala

Principiu 12: Du-te si vezi cu ochii tai ce se intampla daca vrei sa intelegi pe deplin situatia (Genchi Genbutsu).
Principiu 13: Ia decizii incet, bazandu-te pe consens, analizand toate optiunile. Implementeaza rapid (Nemawashi).
Principiu 14: Devino o organizatie care invata apeland la meditatii continue (Hansei) si Imbunatatire Continua (Kaizen).