Modelul GROW in dezvoltarea organizationala

Modelul GROW a fost initial dezvoltat de celebrul John Whitmore, prin anii 1980, astazi fiind folosit cu succes in a eficientiza tot ce inseamna structurarea unui proces de mentorat oferind transparenta si claritate in know-how-ul proceselor si fluxurilor de activitate ale unei companii.

GROW este acronimul pentru:

  • Goal — Scop
  • Current Reality – Realitate
  • Options (or Obstacles)  – Optiuni sau Obstacole
  • Will (or Way Forward) – Dorinta sau Implementare proces

Se pare ca o metafora interesanta pentru acest model este data de modul cum iti planifici o calatorie. In primul rand, stabilesti unde vrei sa mergi (cu alte cuvinte care este Obiectivul calatoriei) si punctezi unde esti in momentul prezent (cunoscand astfel resursele si nevoile de care dispui acum si, poate mai tarziu).

Pentru a ajunge la destinatie exista mai multe Optiuni posibile, pe care le analizezi pentru a te asigura ca te vei bucura de calatorie asa cum iti doresti.

In cele din urma, decizia finala este elementul ce va face diferenta. Poti sa renunti la a mai pleca in calatoria respectiva sau poti sa te asiguri ca asta e ceea ce iti doresti si sa fii pregatit sa infrunti orice obstacol ai putea intalni.

Dupa cum lesne ti-ai dat seama din exemplul de mai sus, pasii folositi in organizarea unei calatorii sunt si punctele de referinta in organizarea afacerii, jobului sau a mediului tau de munca.

  1. Stabileste care este Obiectivul tau final
2. Analizeaza Situatia actuala – cu bune si rele. Atentie!! Acesta este un punct critic,   deoarece in momentul in care pierzi informatii valoroase din vedere, risti sa periclitezi intreg procesul.
3. Explorezi Optiuni – cel mai adesea, ele devin mult mai usor de identificat cand ai corecta imaginea de ansamblu.
4. Actionezi trecand cu brio peste obstacole – pentru ca in esenta – iti sunt la dispozitie solutiile de care ai nevoie.

In coaching, GROW reprezinta pilonul principal pentru succesul relatiei de coaching: intre coach si coachee.

In biroul tau, GROW poate fi scarita care te ajuta sa ajungi la cel mai frumos dosar, cu alte cuvinte marul cel mai bun din toata livada.

In organizatia ta, GROW poate fi un instrument care iti garanteaza succesul.

 

E o chestiune de alegeri pana la urma, tu ce parere ai?