Concept in trend-uri: Mindfulness

Acum ceva vreme, mi-am petrecut weekend-ul intr-un workshop dedicat vietii traita constient in toata simplitatea si frumusetea ei. Alaturi de un grup de oameni interesati sa traiasca cea mai buna viata a lor, am analizat ce presupune conceptul de mindfulness.

In dictionarul Oxford, mindfulness este prezentat ca:

  1. the quality or state of being conscious or aware of something.
    „their mindfulness of the wider cinematic tradition”
  2. a mental state achieved by focusing one’s awareness on the present moment, while calmly acknowledging and accepting one’s feelings, thoughts, and bodily sensations, used as a therapeutic technique.

Pentru cei dintre voi care nu sunt atat de familiari cu graiul lui Shakespeare, va voi spune ca pe la noi mindfulness se refera la:

a te putea bucura de cea mai buna varianta a propriei vieti in conditiile in care esti relaxat, prezent, cu mintea si inima deschise catre evolutie.

 daaa

Acum, daca ne uitam la radacina cuvantului, vom observa ca este format din:

mind” adicatelea minte si
fulness” adicatelea totalitate

puse cap la cap, vei intelege cum conceptul de mindfulness se refera la acea obisnuinta pe care ne-o putem forma de a ne utiliza mintea la capacitate maxima.

De la simplu la complicat, si de la complicat la simplu, pot sa va mai spun ca viata chiar e frumoasa, chiar si atunci cand se intampla lucruri care aduc provocari sau mai greu de indurat sau solutionat.

Frumusetea, solutiile, pozitivitatea si negativitatea – toate innoata in piscina pe care o numim minte. Culmea e ca avem si puterea de decizie: cine are voie sa foloseasca piscina si cine nu! In principiu se recomanda sa punem restrictie gandurilor negative, criticilor, pedepselor si gandurilor neproductive.

 Tree of Half Life

Esentialul lectiilor mele, care cred ca iti pot fi utile, ar fi ca e recomandabil sa:

1.     fii atent la felul in care alegi sa traiesti in fiecare secunda a vietii tale!
tot ce spui, tot ce gandesti si tot ce traiesti, sunt rezultatul a ce primeaza in mintea ta.
2.    pastreaza la distanta de mintea ta furia si ignoranta astfel incat sa ai libertatea sa traiesti in prezent, intr-un mod cat se poate de constient.
3.   extrage tot ce e mai bun din ce ti se intampla. Vezi tu, suntem fiinte perfectibile, care traiesc intr-o lume aflata intr-o continua transformare.  Perfect! 🙂

Ia spune-mi, ai curajul sa te uiti in oglinda, sa observi lucruri care nu iti plac la tine – cele din cauza carora nu te simti implinit acum si sa iti spui cu zambetul pe buze: wow, se putea mai rau 🙂 Sau poate preferi: wow, sunt deja pe drumul cel bun 🙂

4.    activeaza, un refresh programarii mentale, pentru ca ne-am cam obisnuit sa oferim mai multa libertate si putere lucrurilor care ne irita, in pofida celor care ne aduc valoare.
mind

Bine, bine… sunt mult mai multe lucruri de notat. Am putea discuta o viata intreaga si… ce s-ar intampla? Pe la adanci batraneti, cum spuneau oamenii in popor, am ramane cu discutia si cu ideea de: vai ce mi-ar fi placut sa…asa si pe dincolo, doar ca deja vom realiza ca viata a trecut deja… Hai mai bine, sa o traim mindfully….

Hai sa incepem sa integram cele 4 puncte de mai sus inca de pe acum, in toate momentele existentei noastre.

Ce ar fi sa vedem cum functioneaza, daca incepem sa aplicam chiar de acum de la inceperea acestui Nou An.  Hai sa-i dam un Restart Mintii noastre colective si un update la traierea aceasta mindfulness. Cu totii, impreuna!